Zwykło się twierdzić, że jeśli dobra kwa to bez żadnego ale arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Czemu tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
kawa w ziarnach arabica
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma kompletnie rozmaite potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezwykle podobne, to jednakże się różnią.
Kawa Etiopia Yirgacheffe
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie i cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje nieomalże przez cały rok i kocha ciepło, dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Jednakże co ważne dla jej handlowej wartości, ogromnie łatwo ją integrować z aromatami, wskutek tego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać dokumentnie skład produktu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.